Powered By Blogger

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Μέλι Κουμαριάς (Strawberry Tree Honey)

Η κουμαριά (Arbutus Unedo, οικ. Ericaceae) είναι αειθαλής θάμνος, φύεται στη ζώνη των αειφυλλων - πλατύφυλλων η οποία εκτείνεται μέχρι 1000 μέτρα υψόμετρο. Απαντάται σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές.
Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη της και παράγουν ένα μέλι με ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύσηΤο μέλι της κουμαριάς κρυσταλλώνει ανομοιόμορφα, το οποίο οφείλεται στο ποσοστό υγρασίας που περιέχει. Το χρώμα του είναι σκούρο κεχριμπαρί όταν είναι "νέο" και ελαφρύ καφέ όταν κρυσταλλωνει. Η γεύση του έχει νότες από πράσινο κισσό, κόκκους καφέ και πικρά χόρτα. Στην αρχή είναι γλυκό αλλά γρήγορα αποκαλύπτεται η σύνθετη δυνατή και πικρή γεύση του και καταλήγει σε απαλή επίγευση.
Συνοδεύει ιδανικά τυριά όπως το Mescarpone, Robiola και η Ricotta ή παγωτά και μους λευκής σοκολάτας στα οποία αναδεικνύεται η αντίθεση των γεύσεων.
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Περιέχει την ουσία Aubutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επίσης χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για λοιμώξεις των βρόγχων. Οι θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό είναι λιγότερη από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, φρουκτόζης, έτσι συνιστάται και σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β΄.

Σύμφωνα με το Institut für Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)36,1% φρουκτόζη28,9 γλυκόζη1,7% μαλτόζη1% τυρανόζη19,5% υγρασίαph 4,5
Στη Σαρδηνία θεωρείται σπάνιο καθώς τρυγιέται κάθε 10 χρόνια περίπου. Στην Ελλάδα έχουμε ετήσια παραγωγή μελιού κουμαριάς και δυστυχώς δεν έχουν γίνει από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χαρακτηριστεί  Π.Ο.Π. και να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν. 

Στο κατάστημά μας θα βρείτε μέλι κουμαριάς βιολογικής γεωργίας  "ΕΒΙΟΝ" από την ορεινή Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου