Powered By Blogger

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Φασόλια Πρεσπών

Η καλλιέργεια του φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών, αποτελεί παραδοσιακά καλλιεργούμενο φυτικό είδος. Ακριβή στοιχεία για το πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του φασολιού στην Πρέσπα δεν υπάρχουν, αναφέρεται όμως ότι πληθυσμός φασολιού με την επωνυμία «πλακί» ή «πλακέ» εισήχθη στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και καλλιεργήθηκε συστηματικά σε κοιλάδες και δροσερά μικροκλίματα, ενώ υπάρχουν ταξιδιωτικά κείμενα που ανάγονται στη δεκαετία του 1930 και του 1940 και βεβαιώνουν πως η καλλιέργεια του φασολιού στη περιοχή των Πρεσπών ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη από τότε. Μετά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, που ολοκληρώθηκε το 1967, οι καλλιέργειες μετατοπίστηκαν στις παραλίμνιες περιοχές της Μικρής Πρέσπας.
Τα φασόλια Πρεσπών διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι διαθέτουν περισσότερες πρωτεΐνες, θερμιδική αξία, ενέργεια και υδατάνθρακες και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τους πίνακες των χημικών αναλύσεων των φασολιών Πρεσπών.(http://www.prespabeans.gr/gr/fp_ox.html)
Η ποιότητά τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής καλλιέργειάς τους στις συνεχόμενες αγροτικές περιοχές των κοινοτήτων Μικρολίμνης, Καρυών, Λευκόνος, Πλατεούς, Λαιμού, Αγ. Γερμανού, Αγ. Αχιλλείου, Βρονδερού και Καλλιθέας.
Τα φασόλια Πρεσπών πρόσφατα (28 Μαΐου 2009) χαρακτηρίστηκαν προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), τόσο τα μεγαλόσπερμα πλακέ, όσο και οι γίγαντες – ελέφαντες. Πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι τη λήψη αυτών των αποφάσεων τα φασόλια Πρεσπών ήταν χαρακτηρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994.


Στο κατάστημά μας θα βρείτε φασόλια Πρεσπών βιολογικής γεωργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου