Powered By Blogger

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Σογια


Η σόγια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη, με υψηλή συγκέντρωση καλών λιπαρών οξέων (Ω-6, Ω-3), φυτικές ίνες και βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Αποτελεί πηγή των οκτώ βασικών αμινοξέων που δεν παράγει το ανθρώπινο σώμα.
Τα τελευταία χρόνια η σόγια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων μια που φαίνεται πως η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά καρκίνου όπως μαστού και προστάτη. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καθώς επίσης και την απέκκριση ουρίας και κρεατινίνης σε μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, καθιστώντας την έτσι προτεινόμενο τρόφιμο γι αυτούς. Αυτό όμως που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι η συσχέτιση της σόγιας με το φαινόμενο της οστεοπόρωσης κατά την οποία έχουμε αυξημένη απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά. Μετά την εμμηνόπαυση έχουμε αυξημένα περιστατικά οστεοπόρωσης επειδή παύουν να εκκρίνονται τα οιστρογόνα που συγκρατούν το ασβέστιο στα οστά. Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες οι οποίες μειώνουν τον βαθμό απομάκρυνσης του ασβεστίου από τα οστά.
Προϊόντα Σόγιας
Φασόλια σόγιας: Τα χρησιμοποιούμε όπως τα κοινά φασόλια
Σογιάλευρο: Εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και όλες τις βιταμίνες Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και το απαραίτητο για τον οργανισμό λινολεικό οξύ.
Γάλα σόγιας: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας και μπορούμε να το βρούμε στην αγορά εμπλουτισμένο με επιπλέον ασβέστιο και ισοφλαβόνες, όπως επίσης και σε ποικιλία γεύσεων (φυσική γεύση καθώς και γεύσεις βανίλιας, σοκολάτας, μπανάνας, φράουλας κλπ).
Σάλτσα σόγιας: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό και αλάτι και νοστιμίζει τα φαγητά.
Σογιέλαιο: Με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, το σογιέλαιο είναι πιο υγιεινό από άλλα σπορέλαια και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά.
Κιμάς, κεμπάπ και μπιφτέκι σόγιας: Αντικαθιστούν άριστα το κρέας καθώς δεν περιέχουν τα κρυμμένα λιπαρά του κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου