Powered By Blogger

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τσάϊ




Το τσάι (camellia sinensis) καθόλου τυχαία αποτελεί στις μέρες μας το ρόφημα που ακολουθεί το νερό σε κατανάλωση, ενώ οι λάτρεις του αυξάνονται διαρκώς. Ο λόγος δεν είναι μόνον η πλούσια κι ευχάριστη γεύση του αλλά και οι πολυάριθμες κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το τσάι, πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν με την παρότρυνση του γιατρού τους τον καθημερινό καφέ με καλής ποιότητας τσάι. Το τσάι με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη των μικροβίων και των ελεύθερων ριζών, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, βοηθά δραστικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ συμβάλλει στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό.
Υποστηρίζει την πέψη, δυναμώνει τα οστά και προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, Τέλος καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρικνογενέσεων.
Το πράσινο τσάι παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στο σάκχαρο, τον μεταβολισμό, την καρδιά, και το κυκλοφορικό, λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, ενώ έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε τεϊνη και καφεϊνη.
Το λευκό τσάι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε τεϊμη και καφεϊνη και είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Ηταν γνωστό μόνο σε εξειδικευμένους γνώστες, σήμερα όμως αρχίζει να διαδίδεται, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το λευκό τσάι έχει ακόμη περισσότερα οφέλη από το πράσινο τσάι γιατί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα δραστικών ουσιών (πολυφαινολών).
Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεϊνη και προέρχεται από το φυτό Rooibos. Εχει χαμηλή συγκέντρωση σε τανίνες. Το κόκκινο τσάι τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό είναι πολύ καλό ως αντικαταστάτης του καφέ. Έχει αντιαλλλεργικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιων, της νευρικής έντασης και των πονοκεφάλων. Τέλος το κόκκινο τσάι είναι αποτοξινωτικό , βοηθά τον μεταβολισμό και το αδυνάτισμα, ενώ παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.
Το μαύρο τσάι έινα το καλύτερο τονωτικό γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει 60% λιγότερη καφεϊνη από τον καφέ. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση της διάρροιας και περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σε τανίνες. Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την τόνωση της καρδιάς.

Στο καταστημά μας θα βρείτε τσάϊ οργανικής καλλιέργειας από το "Δρόμο Του Τσαγιού"

Πράσινο Τσαι
Νύχτες του Rajasthan bio: Ένα πράσινο αρωματισμένο τσάι βιολογικής καλλιέργειας, συνδιασμένο με φλούδες εσπεριδοείδων, ανανά, άνθη καλέντουλας και κανέλα
China Jasmin Tea biο : Με λευκές κορυφές και μερικά άνθη,
Gunpowder bio : Πράσινο Τσάι βιολογικής καλλιέργειας
Μυρωμένος Θάμνος : Πράσινο τσάι με ολόκληρα κομάτια μήλο, πορτοκάλι, κόλιανδρο, ρόζ πιπέρι, κάρδαμο, κανέλα και γαρύφαλο.
Μαύρο Τσαι
Εnglish Breakfast bio: Ένα blend τσαγιών βιολογικής καλλιέργειας δυνατό και αρωματικό από Ceylan, Assam και Darjeeling
Earl Grey bio: Ελαφρύ κινέζικό τσάι βιολογικής καλλιέργειας αρωματισμένο με περγαμόντο
Κόκκινο Τσαι (Roibos)
Roibos Naturel bio:Ένα Roibos βιολογικής καλλιέργειας με τη χαρακτηριστική γλυκιά φυσική γεύση μελιού.
Roibos με Πορτοκάλι bio: Ένα Roibos βιολογικής καλλιέργειας με φλούδες πορτοκαλιού
Βότανα 
Αιολική Γη bio:Μάραθο, μέντα, μήλο, κυνόροδο, φύλλα μουριάς και σταφίδες όλα βιολογικής καλλιέργειας
Μάγια της Νύχτας bio: Εσπεριδοειδή, χαμομήλι, φλαμούρι, δυόσμο, λεμονόχορτο, ιβίσκος συνθέτουν αυτό το χαλαρωτικό μείγμα.

Συνταγές για κρύο τσάι


Κρύο τσάι με ζεστό νερό

•  Βάζετε 7 κουταλιές του γλυκού τσάι σε 250 ml ζεστό νερό και το αφήνετε όσο χρόνο χρειάζεται [4-5 λεπτά για τα μαύρα, 2-3 λεπτά για τα πράσινα, 8-10 λεπτά για τα βότανα και τα αποξηραμένα φρούτα].
• Προσθέτετε 2-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, αν θέλετε.
• Ρίχνετε αυτό το συμπυκνωμένο τσάι σε μια κανάτα ενός λίτρου γεμάτη με παγάκια και προσθέτετε 2-3 φέτες λεμόνι.



Κρύο τσάι με κρύο νερό

• Γεμίζουμε μια κανάτα ενός λίτρου με νερό θερμοκρασίας δωματίου.
• Σε ένα χάρτινο φίλτρο βάζουμε 5 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού φύλλα τσαγιού.
• Βουτάμε το φίλτρο μέσα στο νερό και το αφήνουμε 30 λεπτά για πράσινο τσάι, 45 λεπτά για μαύρο τσάι, 60 λεπτά για αποξηραμένα φρούτα και βότανα.
• Αφαιρούμε το φίλτρο, συμπληρώνουμε με παγάκια και σερβίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί 1-2 μέρες στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου