Powered By Blogger

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σύγκλινο Μάνης - Παστό Χοιρινό

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος συντήρησης του κρέατος, στις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, ήταν η πάστωση. Το κρέας περνούσε μια σειρά διαδικασιών, ψήσιμο στο αλάτι, βρασμό με κρασί και μπαχαρικά, κάπνισμα κτλ.. Το παστό συναντάται σε όλη την ελληνική επικράτεια και είναι γνωστό με διάφορα ονόματα όπως, απάκι στην Κρήτη, σύγκλινο στη Μάνη, παστό στη Μεσσηνία. 
Η διαφορά του σύγκλινου με το πάστο χοιρινό της Μεσσηνίας, έγκειται στο ότι στη Μάνη χρησιμοποιούν και το λίπος, "γλίνα" για την συντήρηση του κρέατος, αντίθετα στη Μεσσηνία το χοιρινό κρέας καθαρίζεται από το λίπος. 
Τα πιο φημισμένα αλλαντικά της Μεσσηνίας προέρχονται από την βιοτεχνία  αλλαντικών Οικονομάκου. Το παστό χοιρινό έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στο Λονδίνο για την καλύτερη ποιότητα και γεύση. Για τα αλλαντικά δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, αλλά οι παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης. Το χοιρινό κρέας για το παστό, αφού καθαριστεί από το λίπος, παστώνεται με αλάτι και στη συνέχεια καπνίζεται με λίοξυλα και πουρνάρια μαζί με αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο και σχίνο και στο τέλος βράζεται με κρασί και μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα είναι μια γεύση γεμάτη από τα αρώματα του βουνού που συνδυάζονται αρμονικά με τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. 

Στο καταστημά μας θα βρείτε παστό χοιρινό Μεσσηνίας της οικοτεχνίας Οικονομάκου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου