Powered By Blogger

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Προϊόντα Γης Βοϊου

Φακές από τα χωράφια που βράζουν: έτσι ήταν από παλιά γνωστά τα χωράφια του Βοΐου Κοζάνης, για τις βραστερές και νόστιμες φακές που έβγαζαν. Ξερικά και σε υψόμετρο κοντά στα 850, έδιναν ανέκαθεν προϊόντα λίγα αλλά εκλεκτά, όπως στάρι και φακή. Η ταπεινή φακή καλλιεργούνταν σε μικρές ποσότητες και έφτανε χύμα στις λαϊκές αγορές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Τώρα όμως επιστρέφει, επώνυμη, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και σύντομα προσιτή σε όλους! Η φίνα, ψιλή φακή «Προϊόντα Γης Βοΐου» χρωστάει την αναβίωσή της στις προσπάθειες έξι ντόπιων κατοίκων που με κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους αποφάσισαν να αναδείξουν ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα του νομού, πείθοντας κι άλλους καλλιεργητές να τους ακολουθήσουν.
Το πλούσιο σε κάλιο και άρα ιδανικό έδαφος, λοιπόν, και η γενική αντοχή της καθιστούν περιττά τα λιπάσματα. Η ίδια η φακή, άλλωστε, λιπαίνει το έδαφος με άζωτο, ως ψυχανθές. Οι φακές «Προϊόντα Γης Βοΐου» που έχουν απομείνει στην αγορά δεν έχουν δεχτεί ίχνος λιπάσματος, παρά μόνο το απαραίτητο ράντισμα για την καταπολέμηση του βρούχου, του γνωστού εντόμου της φακής. Ομως, ο βασικότερος εχθρός της είναι μόνο ο καιρός. Η παγωνιά, συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα στην ορεινή Κοζάνη, μπορεί να κάψει το νεαρό φυτό, ενώ η βροχή στις λιγοστές ημέρες της συγκομιδής τον Ιούνιο αποτελεί σχεδόν καταστροφή.

Οι ψιλές φακές Βοϊου έχουν επιλεγεί από το περιοδικό "Τρόφιμα και Ποτά" ως  προϊόν της χρονιάς 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου