Powered By Blogger

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αιθέρια 'Ελαια

Τα αιθέρια έλαια και τα έλαια των αρωματικών φυτών είναι γνωστά από την αρχαιότητα στην θεραπευτική φαρμακολογία και την αρωματοποιία, στην υγιεινή και στον αρωματισμό του χώρου ανάπαυσης και περισυλλογής.

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος άρχισε και πάλι να χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια αναγνωρίζοντας τα τεράστια οφέλη από τη χρήση τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιδράσεις που έχει στον ψυχισμό του ανθρώπου μέσα από τη δυνατότητα διείσδυσης των Αιθέριων Ελαίων δια μέσου της οσμής, της αρχαιότερης αίσθησης.

Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα πτητικών ουσιών χωρίς νερό που παράγονται μέσα στο σώμα των φυτών και εξατμίζονται εύκολα ελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα μια ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά η οποία και τα χαρακτηρίζει.

Ο οργανισμός και ο ιδιαίτερος μεταβολισμός κάθε αρωματικού φυτού παράγει αιθέριο έλαιο με τη δική του χαρακτηριστική μυρωδιά και τις δικές του ιδιαίτερες ιδιότητες. Ως εκ τούτου και η χρήση κάθε αιθέριου ελαίου ενδείκνυται για διαφορετικούς σκοπούς.


Τρόποι Χρήσης Αιθέριων Ελαίων





Λάδι Μασάζ : 10-15 σταγόνες ελαίου σε 50 γραμμάρια ελαίου βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο)
Μπάνιο : 4-8 σταγόνες ελαίου στη μπανιέρα ή 3-4 σταγόνες σε μπολ με νερό για ποδόλουτρο
Κομπρέσες : 3- 4 σταγόνες ελαίου σε 1 φλιτζάνι με νερό. Εμποτίζετε ένα πανί με το διάλυμα και το στραγγίζετε πριν τη χρήση
Εισπνοές : 2-3 σταγόνες ελαίου σε ένα μπολ με καυτό νερό. Σκύψτε πάνω από το μπολ καλύπτοντας το κεφάλι με μια πετσέτα και εισπνεύσετε ή αφήστε τον ατμό να περιποιηθεί την επιδερμίδα σας.
Αρωματισμός Χώρου : 2-8 σταγόνες ελαίου μαζί με λίγο νερό στον εξατμιστήρα των αιθερίων ελαίων.



Προτεινόμενες Συνταγές




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ-ΤΟΝΩΤΙΚΟ
Αναμείξτε 4 σταγόνες Δεντρολίβανο, 4 σταγόνες Πεύκο, 5 σταγόνες Πορτοκάλι και 3 σταγόνες Θυμάρι σε 100γρ. αμυγδαλέλαιου ή ενυδατικής κρέμας και κάντε μασάζ στο σώμα.

ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ-ΝΕΥΡΙΚΗ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ
Αναμείξτε 6 σταγόνες Λεβάντα, 4 σταγόνες Άρκευθο και 6 σταγόνες Πορτοκάλι σε 100γρ αμυγδαλέλαιο ή λάδι Jojoba ή ελαιόλαδο και κάντε μασάζ στο σώμα. Ακόμα χρησιμοποιήστε το παραπάνω μίγμα αιθέριων ελαίων στον εξατμιστήρα.

ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΜΑΛΛΙΩΝ
Αναμείξτε 10 σταγόνες Φασκόμηλο, 10 σταγόνες Δεντρολίβανο και 10 σταγόνες Δάφνη. Ρίξτε 6 σταγόνες από το παραπάνω μίγμα σε 100γρ. Σαμπουάν για καθημερινή χρήση.

ΟΨΗ ΦΛΟΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Αναμείξτε 5 σταγόνες Κυπαρίσσι, 6 σταγόνες  Άρκευθο, 3 σταγόνες Δεντρολίβανο και 2 σταγόνες Λεβάντα σε 100γρ. αμυγδαλέλαιο ή στη λοσιόν σώματος (σε 200ml). Κάντε μασάζ ασκώντας πίεση με τη παλάμη σας σε κυκλικές κινήσεις με φορά πάντα προς τη καρδιά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου